När du måste lämna in din hyrbil kan det plötsligt hända att tiden börjar att ta slut. Frågan som oftast dyker upp är: Måste jag fylla på tanken innan jag lämnar tillbaka bilen? Svaret på frågan kan variera beroende på omständigheterna. Den största faktorn kommer att vara vilka överenskommelser du fick ta del av från firman där du lämnade eller hämtade bilen. Utöver det, har olika länder och firmor varierande regler. Vi har gjort en sammanställning över de vanligaste alternativen som finns i kontrakt. Denna sammanställning innefattar riktlinjer, men det bästa du kan göra är att noga gå igenom regler och villkor innan du bokar en hyrbil.

Hyrbil med en full tank

För många är det mest praktiska att komma överens om att ta emot och lämna bilen med en full tank. Om du lämnar tillbaka bilen med en full tank slipper du att betala några extra avgifter som hyrbilsfirman tar ut när de fyller på tanken åt dig. Om överenskommelsen är att bilen ska lämnas tillbaka med full tank, var då noga med att komma ihåg detta innan du kommer fram till avlämningsplatsen. Många firmor debiterar dig en stor summa om du bryter mot någon del av kontraktet. Sådana kostnader är enkla att undvika, och är därför ganska irriterande om du väl måste betala dem.

Betala för en tank

Detta alternativ innefattar att betala för en bil med full tank vid bokningstillfället. Du kommer då att betala för bränslet och hyran samtidigt. Med detta alternativ lämnar du tillbaka bilen med vad som finns kvar i tanken. Detta kan vara ett bra val för de som redan vet med sig ungefär hur långt de ska köra, och kan räkna ut att en bränsletank är nog för resan. Däremot måste du komma ihåg att du troligtvis inte ’ kommer att få tillbaka pengar för det bränslet som finns kvar i tanken. Om du bara har använt halva tanken, kommer det troligtvis visa sig att vara en ganska dålig affär.

Återlämna bilen som den är

Ett tredje alternativ är att hämta bilen med en full tank och lämna det utan att fylla på bränslet. Oftast kommer hyrbilsfirman att debitera dig en serviceavgift för att fylla på tanken åt dig. Detta kan däremot vara ett bra alternativ för dig som bara är tänkt att använda bilen för en kort resa. När du hämtar en bil med full tank och bara använder en del av bränslet, kommer du endast att betala för det bränslet som du har använt. Slutpriset kommer självklart att inkludera serviceavgiften som tidigare nämnts.

Olika länder har olika regler

Vilka av de olika alternativen som är vanligast kommer att variera mellan firma till firma och land till land. Vanligtvis finns det en viss flexibilitet när det kommer till kontrakt, men vissa firmor är mer strikta när det kommer till en och annan valmöjlighet. Huvudregeln är att om du hämtar bilen med full tank, ska den vara full när du lämnar den. Läs noga igenom villkoren i det kontrakt du har skrivit under, så du kan slippa undan att betala oväntade avgifter när kontraktet väl är slut.

Olika typer av bränsle

Om du ska fylla på tanken under hyresperioden, eller precis innan du lämnar tillbaka bilen är det viktigt att använda rätt typ av bränsle. När du hämtar bilen ska du dubbelkolla med firman vilket typ av bränsle bilen använder. Var säker på att detta står med i kontraktet eller något annat dokument som du kan ha med dig i bilen. På detta sätt undviker du att fylla tanken med fel typ av bränsle. Om du är van vid att använda ett visst typ av bränsle i din privata bil, är det lätt att fylla tanken med den typen av bränsle. Ibland gör vi sådana saker på autopilot, och om det visar sig vara fel typ av bränsle, kan det sluta med stora problem.